Dilbeek verliest Fairtrade label door gebrek aan engagement gemeentebestuur

foto actie fairtrade

Het gemeentebestuur van Dilbeek heeft recent het Fairtrade label verloren, een droevige ontwikkeling voor de vele vrijwilligers die zich inzetten voor deze zaak. Dit komt bovenop het eerdere uitrangeren van de Noord-Zuid ambtenaar en het afschaffen van de RIS subsidies. Het gebrek aan engagement van het huidige bestuur als het gaat om internationale samenwerking is nu overduidelijk geworden.

De vrijwilligers van de RIS organisaties waren nog maar net bekomen van het schrappen van hun werkingsmiddelen op de gemeenteraad in december, toen er opnieuw slecht nieuws kwam voor degenen die zich inzetten voor de Fairtrade- en korte ketengedachte. Dit gebeurde nota bene in de week van de vrijwilliger.

Het N-VA-Open VLD-bestuur verklaarde trots dat het geen meerwaarde meer ziet in het uitdragen van deze gedachte, door zich aan te sluiten bij de andere bijna 200 Vlaamse gemeenten (ongeveer 2 op 3). Dit is opmerkelijk omdat Dilbeek jarenlang een koploper was in deze materie.

Een Fairtrade label vormt een belangrijke signaalfunctie voor een gemeente. Het is een instrument om  haar burgers te stimuleren om aandacht te hebben voor een eerlijke handel, waarbij ieder van ons met kleine daden een wereld van verschil kan maken.

De ontgoocheling bij de vele RIS vrijwilligers is dan ook enorm, en ook bij ons, Denk Dilbeek, overheerst teleurstelling. We hopen dat deze situatie nog kan worden omgedraaid in de komende jaren, maar we maken ons geen illusies. Op dit kille bestuur zullen we allicht niet moeten rekenen hiervoor, een trieste situatie. Dilbeek verdient beter.